Skip to main content

GOEDE WEEK

BIECHTGELEGENHEID 

Pasen kan pas echt een feest worden, als we in het reine zijn met God, met elkaar en ook met onszelf. Daarom ben ik in de Goede Week na alle HH. Missen beschikbaar voor persoonlijke biechtgesprekken. Ik ben graag tot Uw dienst.

Wij zijn begonnen aan een liturgisch gezien intensieve week. Niet voor niets draagt deze week de passende naam "Goede Week". In deze week vieren wij de centrale gebeurtenissen uit het leven van Jezus: Lijden dood en verrijzenis.

Palmzondag

De Goede Week is begonnen met Palmzondag. Op deze dag gedenken wij, hoe Jezus op een feestelijke wijze Jerusalem binnentrok bij gelegenheid van het aanstaande paasfeest. De mensen trokken palmtakken van de bomen om ermee naar Jezus te zwaaien. Zij spreidden hun mantels uit op straat, waarover Jezus, zittend op een ezeltje mocht lopen. "Hosanna, zoon van David," klonk het van alle kanten. Maar het is maar een kortstondig gejuich. Even later klinkt uit dezelfde monden: “Kruisig hem.”

Witte Donderdag

Bij gelegenheid van het joodse paasfeest worden de paaslammeren geslacht als herinnering aan de uittocht uit Egypte, vele eeuwen geleden. Ook Jezus viert met zijn vrienden het paasmaal. Tijdens deze maaltijd neemt Hij brood en breekt het en zegt: "Dit is mijn Lichaam." Daarna neemt hij de kelk met wijn en zegt: "Dit is het Bloed van het nieuwe Verbond." En hij voegt en eraan toe: "Blijft dit doen om mij te gedenken." Zo wordt de Eucharistie ingesteld. Het is voor ons een avond van vreugde, ware het niet dat het ook de avond van het verraad is. Want na afloop wordt Jezus door Judas door verraad aan de soldaten overgeleverd. Bovendien vluchten de apostelen weg. Alleen Petrus gaat eens even kijken, maar als hij herkend wordt als vriend van Jezus, dan verloochent hij Jezus op een laffe wijze.

Goede Vrijdag

Deze dag is de dag van het lijden en de dood van Jezus. Na de gevangenneming wordt Hij de hele nacht getreiterd en gefolterd en tenslotte in een schijn­pro­ces ter dood veroordeeld. Oververmoeid en uitgeput wordt Hem het kruis op de schouders gelegd en gaat Jezus zijn Kruisweg. In haast elke kerk hangt een kruisweg, waar de vrome gelovigen de mogelijkheid hebben om in gedachte deze laatste gang met Jezus mee te gaan. 

Op Goede Vrijdag rouwt de Kerk. Op deze dag viert zij geen Eucharistie. Om 15.00 uur bidden we de kruisweg. 

Om 19.00 uur is er een avonddienst van gebed, luisteren en stilte. Aan het einde zal de heilige Communie worden uitgedeeld.

Paaszaterdag of Stille Zaterdag

De rouw duurt voort. Overdag wordt nergens Eucharistie gevierd. Jezus rust in het graf. Vandaar Stille Zaterdag. In de avond slaat de droefheid om in vreugde, want de dood heeft de dode Jezus niet kunnen vasthouden. Hij is verschenen aan zijn aposte­len en het graf is leeg. 

De Kerk viert dat uitbundig met allereerst de 'Wake bij het vuur', het symbool dat de duisternis van de dood verdreven is.  Daarop volgt de paasjubelzang: “Laat juichen.” 

Vervolgens is er de wake bij het Woord, als een vrome herinnering van de bijzondere gebeurte­nissen van God en mens die aan onze verlossing zijn voorafge­gaan. Daarna begint de Eucharistie met het feestelij­ke Gloria. Na het evangelie volgt de Wake bij het doopwater met Hernieuwing van de Doopbelofte. Daarna vervolgt de liturgie haar gewone gang.      

 

Hoogfeest van Pasen

Dit is het allergrootste feest voor ons. Het onmogelijke ge­beurt: Jezus is uit het graf opgestaan. Hij verrijst uit de dood. Elke eucharistie is altijd gedachtenisviering van dit bijzonder feit. 

Ik nodig u van harte uit om deze Goede Week mee te vieren en uw hart te openen voor de liefde tot het uiterste toe, die Jezus hier voor ons toont.

Dr.Hub Schnackers, em.