UIT DE STARTBLOKKEN
opstart
De vakantie is nagenoeg weer voorbij. Het gewone leven komt weer op gang. Scholen en bedrijven hebben hun deuren en poorten weer geopend. Velen maken van de gelegenheid gebruik om nog in het naseizoen zonder toeristendrukte van een paar mooie weken te genieten. Ook de parochie neemt de draad weer op.
dank
Als de opstart voor de parochie is de openluchtmis van zondag 25.08 te beschouwen. Het was een indrukwekkende plechtigheid en velen hadden het plein bij AH weten te vinden. Dank aan de organisatoren van 3LANDEFEST, die ons de kans boden voor deze bijzondere Eucharistieviering. Dank aan het zangkoor en aan ‘de moeziek va Vols” voor hun bijdrage aan deze liturgie. Dank aan de vele groeperingen en verenigingen die een voorbede wilden uitspreken. Dank vooral aan alle deelnemers aan deze open-air Eucharistie.
nieuwjaar
Bij mijzelf constateer ik begin september altijd een soort nieuwjaargevoel, ofschoon dit nu als emeritus wat minder is. Het is alsof er twee belevingswijzen van de tijd door elkaar lopen. Er is enerzijds de beleving van het burgerlijke jaar, dat van 1 januari tot 31 december loopt. Mar daarnaast is er de beleving van het werkjaar. Dit werkjaar eindigt half juli, waarna wij de drukte even onderbreken voor een vakantie. Na de vakantie beginnen we vervolgens het nieuwe werkjaar. Het begin van zo'n nieuw werkjaar gaat wat rustiger van start. Er klinkt geen geknal van vuurwerk. Het beginpunt is voor velen ook verschillend, maar men kan vaststellen, dat na half augustus iedereen zijn taak weer heeft opgevat. De scholen markeren het duideljkst dit nieuwe begin, maar ook in verenigingsverband maakt men rond half augustus weer een nieuwe start.
planning
Een nieuwe start gaat meestal gepaard met een planning van de activiteiten. Op school kent men het schoolleerplan en de verenigingen kennen hun jaarrooster. Accenten worden gezet. Wat wil men langs welke wegen bereiken? Nu de parochie in een pastoorloos tijdperk leeft, is er voor nieuwe plannen maar weinig kans. Toch wil ik graag me inzetten voor de gebeurtenissen die aanstaande zijn dit jaar. Zo kan er in de oktobermaand de rozenkrans gebeden worden voorafgaande aan de avondmis op woensdag en vrijdag en zaterdag en ook op zondagmorgen. Ook Allerheiligen en Allerzielen vragen om aandacht in aparte vieringen met het herdenken van de overledenen in het laatste jaar en en het zegenen van de graven op het kerkhof
Misschien is er de mogelijkheid van een St. Maartensviering of -tocht voor de schooljeugd, buiten de kerk of in de kerk? En natuurlijk willen we de advent en kerstmis groots vieren. Op heilige avond zou in de Eucharistieviering van 18.00 uur een ensemble van de harmonie kunnen spelen, mogelijk met bijdrage van kinderen? Medewerking van ouders is mogelijk.
Tot zover enkele plannen.
wisselvallig
De vakantie is voor de meesten voorbij. Meestal wordt de vraag of de vakantie geslaagd is, afgemeten aan het weer. Ofschoon op het ogenblik, dat ik dit stukje schrijf, de mussen van het dak vallen van de hitte, is het weer tijdens de vakantieweken zeer wisselvallig geweest. Tussen de buien door was het vaak droog. Meestal waren het ook nog hoosbuien, die ons gelukkig een beetje bespaard zijn gebleven. Maar wij kunnen natuurlijk niet voorbij aan het feit, dat er zich een klimaatverandering voltrekt die ons zorgen baart.
natuur
Wij leven in een tijd die wel eens wordt omschreven als de tijd van de maakbare samenleving. De techniek is tot veel in staat. Voor alles bestaat een middeltje. Het zet zich vast in ons denken en het wordt tot een mentaliteit: 'Wij, mensen, zijn de baas. Over alles.' En dan opeens worden wij met beide benen weer op de grond gezet. De natuur speelt op. Er moet meer gebeuren. Wat?
bezinning
Men denkt aan betere afwatering. En dat is nodig. Maar de wisselvalligheid van de natuur moet ons ook aan het denken zetten. Het leven is niet maakbaar. Erkenning van de Schepper is niet iets wat je kunt doen of laten. Wij zullen ons altijd tegenover Hem moeten verantwoorden over onze levenswijze. Over de omgang met de natuur, maar ook over onze consumptiementaliteit en hoe te leven als mens. Het is goed daarover na te denken. Het is daarom niet overdreven om ook de kerk te bezoeken, want waar anders wordt je aangezet tot nadenken over onze levenswijze?
Dr.Hub Schnackers, em.