HET ANGELUS ALS ADVENTSGEBED
In vele parochies is het gebruikelijk, dat reeds in alle vroegte, bij het eerste licht, een klok begint te luiden. Bovendien wordt dit luiden voorafgegaan door drie keer drie hamerslagen op een andere klok. Ditzelfde herhaalt zich precies op het midden van de dag om 12 uur en tenslotte kan men hetzelfde klokgelui nog eens horen bij het invallen van de duisternis (op de meeste plaatsen vastgesteld om 18.00 uur). Voor vele mensen is bekend dat dit klokgelui te maken heeft met het Angelusgebed. Maar degenen die hiervan nog precies op de hoogte zijn of die dit gebed ook uitspreken zijn meestal behoorlijk op leeftijd.
Wat is de oorsprong van dit gebed?
Dit gebed is diep verankerd in de katholieke vroomheid. Bekend is de ets van Vincent van Gogh, die ons laat zien, hoe mensen op het veld hun werk onderbreken om het Angelus of Engel des Heren te bidden.
Waarom dit gebed?
In onze christelijke vroomheid is het van bijzonder belang, dat men gelooft, dat God een God van mensen is. God heeft naar ons omgezien. Zonder dit geloof in die mensnabije God is ons geloof niet te begrijpen. Wij weten, hoe God zich al in het Oude Verbond in zijn aandacht voor het joodse volk deed kennen als degene diegene die zorg draagt voor mensen. Maar God is daarbij niet op afstand gebleven. Toen de tijd daarvoor in Gods ogen rijp was, liet Hij zijn Zoon mens worden. Dit bijzondere moment in Gods wijsheid ligt ten grondslag aan het bidden van het Angelus.
De 3 x 3 slagen doen ons denken aan de drie delen van het angelusgebed.
1.De Engel des Heren heeft aan Maria geboodschapt - En zij heeft ontvangen van de heilige Geest
God wordt mens. In het evangelie volgens Lucas wordt verteld, hoe de Engel Gabriel als de Boodschapper van God het meisje Maria te Nazareth bezoekt en haar Gods bedoeling vertelt, dat zij moeder van Gods Zoon zal worden. Het is een bijzonder wonder, dat hier plaats vindt, want door de overschaduwing van de heilige Geest wordt Maria zwanger. God schept direct het nieuwe leven in haar schoot.
2.Zie de Dienstmaagd des Heren, - Mij geschiede naar Uw Woord.
Het lijkt een inbreuk op het leven en de levensplannen van Maria. Zij was immers verloofd met Jozef. Zij had haar eigen toekomstplannen. Daarom lezen wij: "Zij schrok en vroeg zich af wat die woorden van de engel betekenden." Haar toekomst is nu zo ongewis en wat zal die toekomst brengen? Niettemin durft Maria te vertrouwen. "Zie de dienstmaagd des Heren, mij geschiede naar Uw woord," is haar reactie. Een protestants kerklied zingt het met andere woorden: "Wat de toekomst brengen mogen, mij geleide des Heren hand."
3.En het Woord is vlees geworden - En het heeft onder ons gewoond.
Wanneer wij over Jezus spreken, dan noemen wij Hem ook de Zoon van God. Een andere term, die op Jezus wordt toegepast, is ‘Het Woord’. Het drukt de eenheid uit van Vader en Zoon. Gods Zoon is vlees geworden. men kan ook zeggen 'mens' geworden. Door het woord 'vlees' te gebruiken wil duidelijk gemaakt worden, dat God in Jezus werkelijk mens van vlees en bloed is geworden. Hij is geen apart soort menszijn geweest dat ver van ons afstond, maar dat deel heeft gehad aan alles wat mensen meemaken, met hun pijnen, angsten en lijden.
Angelus-gebed
Tenslotte sluiten we het Angelus af met het volgende gebed:
Heer, we hebben door de boodschap van de engel de menswording van Christus, Uw Zoon, leren kennen. Wij bidden U: Stort Uw genade in onze harten, opdat wij door zijn lijden en kruis gebracht worden tot de heerlijkheid van de verrijzenis, door Christus onze Heer. Amen.
adventsfiguur
De belangrijkste adventsfiguur die ons het meest duidelijk maakt wat advent betekent als voorbereidingstijd op kerstmis, is Maria. Daarom zal de liturgie van de vierde zondag van de advent haar op een bijzondere wijze in het middelpunt plaatsen.
Met Maria bereiden wij ons voor op Kerstmis.
Dr.Hub Schnackers, em.