Skip to main content

Het heilig jaar 2025

ROOMS-KATHOLIEKE BISSCHOPPENCONFERENTIE 

Brief van de R.-K. bisschoppen van Nederland bij gelegenheid van het begin van het Jubeljaar 2025 

Dierbare broeders en zusters in Christus,  

In onze Kerk wordt 2025 een bijzonder jaar. Het wordt gevierd als een ‘Jubeljaar’ of ‘Heilig Jaar’.  Dit is van oorsprong een oudtestamentische traditie, die nu elke 25 jaar wordt herhaald. Paus  Franciscus heeft aan het Heilig Jaar 2025 het thema ‘Pelgrims van hoop’ meegegeven. Als  voorbereiding op dit bijzondere Jubeljaar richten wij ons tot u met deze brief, om met u samen na  te denken over de betekenis van ‘hoop’ in ons leven, in onze geloofsgemeenschap en in de  samenleving. 

1. De hoop die niet teleurstelt 

‘Hoop’ is een heel oud religieus thema. We spreken van ‘de christelijke hoop die in ons leeft’.  Daarmee bedoelen we dat Jezus Christus gestorven én verrezen is en daardoor voor ons het  perspectief op eeuwig leven heeft geopend. Voor gelovige mensen betekent dit dat er áltijd hoop  is op een betere toekomst: hier of in het hiernamaals. Vertaald naar het leven van alledag  betekent dit dat wij als gelovigen de mensen mogen zijn die per definitie positief en optimistisch in het leven  staan. Het glas is altijd halfvol, nooit halfleeg.  

Het is niet voor niets dat paus Franciscus het document, waarmee hij het Heilig Jaar 2025  aankondigde, de titel heeft gegeven: ‘De hoop stelt niet teleur’. In een wereld waarin onzekerheid  en angst vaak overheersen, roept de paus ons op om stevig verankerd te blijven in de hoop die  ons door Christus is gegeven. Die hoop komt voort uit de belofte dat God ons liefheeft en dat Hij  ons leidt op onze levensweg. Als pelgrims van hoop zijn wij geroepen om dit vertrouwen uit te  dragen. 

2. Hoop als gave en opdracht 

Paus Benedictus XVI heeft in zijn encycliek ‘Spe Salvi’ uit 2008 al het fundamentele karakter van  christelijke hoop benadrukt. ‘Hoop is een voorwaarde voor leven en een middel om te overleven.  Het is de kracht die ons in staat stelt de toekomst met een zekere verwachting tegemoet te zien,  zelfs in het aangezicht van moeilijkheden en lijden’ (Spe Salvi, §27). Deze woorden herinneren ons  eraan dat hoop niet alleen troost biedt in tijden van tegenslag, maar ook een drijvende kracht is  die ons helpt om de uitdagingen van onze tijd met moed en vastberadenheid tegemoet te treden. 

Dagelijks horen mensen om zich heen veel negatieve en sombere verhalen over oorlogen,  vluchtelingen, sociale ongelijkheid en allerhande crises dichtbij en veraf. Je zou er pessimistisch  van worden. Maar vanuit ons geloof weten we dat dit de verkeerde instelling is. Er gebeurt in de  maatschappij ook veel goeds dat het verdient om onder de aandacht gebracht te worden. Daarom 

roepen we iedereen op om in dit komende Heilig Jaar de schijnwerpers te richten op plekken van  hoop, op hoopvolle gebeurtenissen in de samenleving en op mensen die hoop uitstralen.  

3. Getuigen van de hoop 

Een belangrijk kenmerk van christelijke hoop is dat we deze niet voor onszelf houden, maar delen  en uitdragen in de wereld. Ons geloof is niet alleen een persoonlijke aangelegenheid, maar een  oproep om te getuigen van de hoop die in ons leeft.  

De apostel Petrus schrijft daarover: ‘Wees altijd bereid tot verantwoording aan wie u rekenschap  vraagt van de hoop die in u leeft’(1 Petrus 3:15). Als gelovigen zijn wij geroepen om vanuit de hoop  te leven en een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Dat betekent dat we niet alleen  vertrouwen op de voorzienigheid van God, maar ook actief werken aan het bevorderen van  rechtvaardigheid, vrede en solidariteit. 

Daarom willen wij met u een ‘beweging van hoop’ in gang zetten. Laten we onze parochies,  gezinnen en gemeenschappen maken tot plaatsen van ontmoeting en hoop. Laten we elkaar  ondersteunen, bemoedigen en samen zoeken naar manieren om ons geloof zichtbaar te maken  in onze daden. Hoop vindt haar vervulling in de liefde. Door in liefde te leven, getuigen wij van de  levende hoop die Christus ons heeft gegeven.  

4. De hoop doorgeven  

Tot slot nodigen wij u uit om de hoop door te geven aan anderen, vooral aan hen die ontmoedigd  zijn of zich in een moeilijke situatie bevinden. Paus Franciscus nodigt ons uit om ‘bruggen van  hoop’ te bouwen en ons leven te richten op de noden van anderen, vooral de armen, de eenzamen  en de vreemdelingen. Het is onze roeping als christenen om niet alleen onze hoop levend te  houden, maar ook hoop te brengen. Vooral naar mensen en plaatsen waar de hoop ontbreekt.  

5. Slotwoord 

Dierbare broeders en zusters, laten we in dit Heilig Jaar in beweging komen en op weg gaan als  ‘pelgrims van hoop’. Daarbij mogen we onze ogen gericht houden op Christus, die ons de ware en  onvergankelijke hoop schenkt. Tegelijkertijd mogen we gehoor geven aan de oproep om samen te  werken aan een wereld, waarin liefde en gerechtigheid de boventoon voeren en waarin de hoop  op Gods belofte ons leidt en inspireert.  

Moge de Heilige Geest u vervullen met vreugde en vrede in uw geloof, zodat u rijkelijk kunt hopen,  zoals de apostel Paulus ons bemoedigt: ‘Moge de God van de hoop u vervullen met alle vreugde  en vrede in uw geloof, zodat uw hoop overvloeit door de kracht van de Heilige Geest’ (Romeinen  15:13). 

Mogen deze woorden u inspireren en u helpen om – samen met ons – de pelgrimstocht van hoop  aan te gaan, met een hart dat openstaat voor de toekomst die God ons belooft.  

Baarn, 18 december 2024 

De Rooms-Katholieke bisschoppen van Nederland 

Meer informatie over het Jubeljaar 2025 en de viering hiervan vindt u op:  

www.jubeljaar2025.nl