Skip to main content

Stichting Leergeld: ondersteuning voor kinderen in armoede

geschreven op
18 oktober 2023

De Stichting Leergeld Maastricht & Heuvelland wil voorkomen dat kinderen uit gezinnen die moeten leven van een minimum inkomen op sociaal gebied uitgesloten worden. We zorgen ervoor dat ook deze kinderen hun sociale, sportieve en culturele vaardigheden en kennis zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen. We richten ons op kinderen van 4 tot 18 jaar.

Als het inkomen van een gezin niet meer bedraagt dan 120% - en in de gemeente Valkenburg 130% - van het bijstandsniveau, dan kunnen ouders een aanvraag indienen bij Leergeld voor ondersteuning op het gebied van

 • -  Onderwijs: overblijven, schoolmaterialen zoals schriften en pennen, gymkleding en in het voortgezet onderwijs een laptop

 • -  Welzijn: scouting, kindervakantieweek e.d.

 • -  Sport: lidmaatschap sportclub en voucher voor sportkleding; zwemlessen voor diploma

 • -  Cultuur: lidmaatschap harmonie, dansles, muziekles e.d.

  Indien u een gezin in dergelijke omstandigheden kent dat woont in de gemeenten Maastricht, Eijsden-Margraten, Meerssen, Gulpen-Wittem, Valkenburg of Vaals, wijs hen dan op de website www.leergeldmaastrichtenheuvelland.nl. Daar staat op de homepage een eenvoudig aanvraagformulier dat ze in moeten vullen; als ze dat zelf niet kunnen, kan een hulpverlener of het wijkservicepunt hen daarbij helpen.

  Ze ontvangen onmiddellijk bevestiging van ontvangst en binnen vier weken neemt een intaker van Leergeld contact op om een afspraak voor een huisbezoek te maken. Dan wordt uitgelegd wat er allemaal mogelijk is en wordt een bewijs van het inkomen gevraagd.

  We hebben veel contact met scholen en hulpverleners, maar ondanks al deze inspanningen bereiken we toch maar een deel van de kinderen die in armoede leven. En dat is een gemiste kans. Help ons alstublieft mee ons doel te bereiken.

  Zelf vrijwilligerswerk doen bij Leergeld?

  Onze stichting is altijd op zoek naar mensen die zich bij ons in willen zetten als medewerker administratief of als intaker. U kunt daarover meer informatie opvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.