Skip to main content

JLUCKZIËLIESJ NUIJOAR

zegen

Een oudjaar is voorbij en afgesloten met een Silvesterparty.  Het nieuwe jaar is alweer een paar etmalen oud en ligt nog blanco voor ons. Er wordt teruggekeken. Er worden voornemens gemaakt. Maar hoe beginnen we dan het nieuwe jaar? We beginnen met het vragen om zegen. Die is nodig, omdat zoveel maar mensenwerk is en daarom onvolmaakt. Onze lieve Heer moet veel repareren.

In de eerste lezing van Nieuwjaarsdag hebben we de oude joodse zegen vernomen, zoals het Joodse volk nog steeds deze zegen elkaar toespreekt en zoals ook de dominee bij de protestanten deze nog steeds afsmeekt: ” Moge de HEER u zegenen en u behoeden! Moge de HEER de glans van zijn gelaat over u spreiden en u genadig zijn! Moge de HEER zijn gelaat naar u keren en u vrede schenken!”

heilig jaar

Wij kunnen dit jaar ons persoonlijk aansluiten bij het heilig jaar 2025, waarin we uitgenodigd worden om ‘pelgrims van de hoop’ te zijn; om mensen te zijn, die met God door de tijd gaan en die willen meewerken aan een betere wereld en aan een betere kerk en daarop hopen. 

Belangrijk is ons voornemen voor 2025: “Hoe ben ik een pelgrim van de hoop?” Hoe voer ik uit, waartoe een heilig jaar ons uitnodigt en wil ook ik een stap zetten naar een levenswijze die niet blijft steken in goede voornemens. 

onze parochie in 2024

Ook onze Paulusparochie heeft een jaar afgesloten. Het vorige jaar begon met het vooruitzicht op een nieuwe pastoor en mijn inzet voor deze parochie zou slechts van korte duur zijn. Maar kerkbestuur en de kandidaat-pastoor kwamen beiden uiteindelijk tot het inzicht, dat samen verder voor beide partijen geen optie was. Zodoende werd mijn mandaat voor Vaals stilzwijgend steeds verlengd. Ik wil graag van de gelegenheid gebruik maken om te zeggen, dat ik elke dag graag naar Vaals kom. Met dank en met grote vreugde. Dank daarom aan de mensen die ik in het afgelopen jaar heb leren kennen, in het bijzonder de bestuursleden, met wie ik heb mogen samenwerken. Maar ook dank aan andere medewerkers. Een heel bijzonder woord van dank voor de goede samenwerking wil ik richten tot Manuela Schillings. Ik spreek de hoop uit, dat ze er spoedig weer zal zijn. 

moeilijk

Het afgelopen jaar is een jaar geweest, waarin voor het kerkbestuur veel onduidelijk bleef. Werken in een situatie die zowel pastoraal als bestuurlijk niet helder is, is niet bevredigend. Zo vaak hebben de bestuursleden het gevoel gehad er alleen voor te staan, niet te weten hoe verder en geen voldoening te ervaren in hun taken. Ik wil daarom het kerkbestuur alle waardering voor hun trouwe inzet doen toekomen. Vaak genoeg betekende hun inzet voor de parochie een aanpassing thuis. Daarom ook dank aan de partners van de bestuursleden.  

nieuw

Na het afscheid van pastoor Broekhoven, die alles zelf onder controle hield, kwamen plots onvermoede taken op de bestuursleden af, zoals: Wie opent en sluit de kerk? Waar worden de kaarsen besteld? Hoe moet de verwarming aan en uit? Hoe krijgen we de kerkhofadministratie op orde? En nog veel meer. In zo’n nieuwe situatie, waarop niemand voorbereid was, kunnen natuurlijk ook wrijvingen ontstaan. Ondanks alles is het bestuur op zijn post gebleven en heeft het kwesties uitgepraat en opgelost. Niemand is afgehaakt. Dank daarvoor. 

beperkt kader

In het afgelopen jaar is helaas ook zichtbaar geworden, welk beperkt draagvlak de Paulusparochie heeft. Het afscheid van pastoor Broekhoven heeft dat pijnlijk duidelijk gemaakt. Het vrijwilligerskader beperkt zich naast het kerkbestuur tot slechts enkele mensen. En omgekeerd schijnen de parochianen het zo wel goed te vinden. Oproepen om vrijwilliger te worden bleven nagenoeg onbeantwoord. Financieel gezien is de parochie dan wel gezond, maar ze lijdt aan gebrek aan innerlijk leven en betrokkenheid. 

onze parochie in 2025

Wat zal het nieuwe jaar de Paulusparochie brengen? Te verwachten is een nieuwe pastoor. Maar deze nieuwe pastoor zal niet zijn zoals de vorige pastoor. Hij zal daarom de ruimte moeten krijgen om anders te zijn en ook anders te werken. Hij mag niet gebonden zijn aan patronen die in 40 jaar ingesleten zijn geraakt. De nieuwe pastoor moet niet alles zelf gaan doen. Delegeren zal noodzakelijk zijn. Prioriteit heeft daarom de uitbreiding van een vrijwilligerskader, dat hem werk uit handen neemt.  

sterkte-zwakte      

De nieuwe pastoor zal verder moeten nagaan, welke de sterke kanten zijn van de parochie, maar ook waar zich de witte vlekken in de parochiezielzorg bevinden. Wat gebeurt er aan caritas? Wat gebeurt er aan catechese voor jong en oud? Er zijn zeker kansen voor een kostersgilde. Kansen voor een grotere groep lectoren en acolieten en misdienaars. Misschien ook kansen voor een klein koortje ter ondersteuning van de samenzang. Of kansen voor een werkgroep om de vastenactie op te zetten, waardoor de parochie ook met de noden van de wereld wordt verbonden.

Hoopvol is voor mij de kinderviering op heilige avond geweest. Zij heeft laten zien, dat er mogelijkheden zijn. Dank aan de leerkrachten en ouders van beide scholen, die de kinderviering mogelijk maakten. Dank aan de jeugdharmonie. 

opdracht

De nieuwe pastoor heeft dus medewerking nodig, opdat deze parochie op weg kan gaan naar de toekomst en hoopvol over deze toekomst kan zij. Dat is de opdracht voor het nieuwe jaar. 

Ik wens u allen, mede namens het kerkbestuur, een zalig en vooral gezegend 2025. 

Dr. Hub Schnackers, em.