HEILIG JAAR 2025 – JAAR VAN DE HOOP

voornemens
Op heilige avond heeft paus Franciscus het heilig jaar geopend onder het motto: ‘Pelgrims van de hoop’. Daarmee geeft hij ook een betekenis aan dit heilig jaar. Een heilig jaar heeft zijn wortels in het jodendom, waarin alle in het verleden scheef gegroeide verhoudingen weer werden hersteld. Schulden werden kwijt gescholden. Tot slaaf gemaakten kregen hun vrijheid terug en conflicten werden bijgelegd. Wij hebben in onze parochie op zaterdag/zondag 11/12 januari met het zingen van de hymne van het Heilig Jaar ook uiting gegeven aan onze goede voornemens in dit heilig jaar.
Nu zijn de wensen van het heilig jaar de verlangens, die helaas ook vaak bij vrome gedachten zijn gebleven. Maar toch is het goed, dat dit appèl op ons wordt gedaan. Het zet ons aan het denken over scheef gegroeide situaties in het eigen leven en verbroken verhoudingen met onze omgeving en om verbetering niet enkel een vrome wens te laten zijn, maar om aan deze wens ook uitvoering te geven.
nieuwjaar
We hebben elkaar Zalig Nieuwjaar gewenst en er zijn nog heel wat goede voornemens gemaakt. Een wens zou men een seculier gebed kunnen noemen en omgekeerd is een gebed een religieuze wens. Immers, wens en gebed hebben beide met hoop te maken. Bidden is hopen, omdat men samen met God pelgrim door het nieuwe jaar willen zijn. Met gebed willen we niets wil afdwingen, maar we willen met God op weg door het leven gaan. Dan geeft men zijn zorgen uit handen aan God die luistert. Ook al kan niet elk gebed ingewilligd worden, maar God geeft ons minstens Zijn heilige Geest, Zijn nabijheid, Zijn troost, Zijn kracht om aan te kunnen wat op ons afkomt.
Wij bidden helaas veel te hebberig: God moet datgene voor ons doen, wat wij Hem vragen. Dan bidden we verkeerd. Bidden is onszelf aan God toevertrouwen en daarmee op Hem hopen.
Lotto
Toch kunnen niet al onze wensen in gebeden verwoord worden. Er zijn dingen die je wel kunt wensen, maar die je niet aan God kunt vragen. De Lotto winnen bijvoorbeeld. Er zijn ook dingen die je niet aan God mag vragen en ook niet mag wensen. We kunnen niemand biddend iets kwaads toewensen. Gebed moet altijd uiting van liefde zijn. Bidden verzacht dan ons gemoed, als we bidden voor iemand met wie we in onmin leven. Dan bidden we dat het weer goed mag komen. Dit ligt in de lijn van het Heilig Jaar.
hoop
“Vraagt en ge zult verkrijgen,” zegt Jezus. Maar Jezus heeft geen brievenbus voor onze wensen. Jezus wil niet enkel een wonderdoener zijn. De genezing van een zieke is evenwel ook altijd een verwijzing naar iets anders, naar de genezing van hart en ziel: ‘Uw geloof heeft u gered… Uw zonden zijn u vergeven…’ Een genezing is allereerst een teken van Gods Koninkrijk, een aankondiging van de nieuwe tijd die eens zal aanbreken. Het betekent dat het echte perspectief van ons leven verder ligt dan binnen de grenzen van ons lichamelijk welbevinden. Later, wanneer we God zullen zien, zal veel ons duidelijk worden. We zullen zien, dat we nooit uit Gods hand zijn gevallen. Als ‘Pelgrim van de Hoop’ mogen we met Jezus door het leven naar onze eindbestemming gaan. Dat schenkt vreugde.
Dr. Hub Schnackers, em.