Skip to main content

GODS LIEFDE VOOR HEEL DE WERELD

dipje

Soms kun je je meegenomen voelen door een soort neerslachtigheid en zie je het even niet meer zitten. Hoe moet het verder? Zal er een uitkomst zijn? Soms zijn de problemen persoonlijk, soms hebben ze met de Kerk te maken. Maar juist doordat je eens een dipje meemaakt, leer je ook vertrouwen, want bijna altijd ook dient zich weer een oplossing aan en zijn de zorgen voorbij.

nieuw

Wat de toekomst van de Kerk betreft neigen velen tot grote neerslachtigheid. Maar waarom? Wij moeten eerder vaststellen dat de kerkelijke hoogconjunctuur van de eerste vijftig jaren van de vorige eeuw uitzonderlijk zijn geweest. Terugval in aantal is dan natuur­lijk pijnlijk. Maar de kerkgeschiedenis toont aan, hoe telkens weer aan de oude stam van de Kerk opnieuw evangelische twijgen ont­spruiten en er weer jong hout ver­schijnt met nieuwe bloesem en vruchten.

aanpassing

De Kerk moet zich steeds aanpassen. Maar hoe moet de aanpassing zijn temidden van een ongelovige wereld? Moet het geloof dan maar wat ongeloviger worden? Of moeten wij naar nieuwe wegen zoeken hoe het geloof aan te bieden aan een menigte die rond­doolt als schapen zonder herder? De geschiedenis kan ons op dit punt veel leren.

In Frankrijk, het land waar al vroeg velen de Kerk verlieten, zien wij nieuwe bewegingen van verfrissend geloof. Daarbij gaat het steeds om het beleven van de liefde Gods voor alle mensen. De moderne mens neemt niet meer zomaar het geloof van zijn ouders over, maar wil zelf eerst de ontdekkingsreis hebben afgelegd naar die levende Bron van liefde die God is. Zovele mensen kennen een geestelijke honger in een verzake­lijkte we­reld. 

"Dass ich das nie gewusst habe," zei een inwoner uit de voor­malige DDR, toen hem een bijbel in handen viel. Hij kon er niet over uit, dat een dergelijke persoon van liefde Jezus Christus, dood gezwegen was. Elk woord, elk gebaar van Jezus raakten hem, bezielden hem, deden hem weerleven en gaven hem weer een gevoel van eigenwaarde. Natuurlijk miste hij het geloof eerst niet, want het was hem niet geleerd. Maar nu hij het heeft gevonden, is hij als kind zo blij.

geloof

Wij kennen het geloof. Maar misschien is het teveel cultuur geworden. Niet meer bezielend. Veruiterlijkt. Waar is het nodig voor? Terugkeer naar de levende Heer is daarom nodig, opdat de vonk mag overslaan, zoals bij de moedeloze Petrus de vonk over­sloeg. Daarna kon hij over Jezus niet meer zwijgen. Waarom kan dit niet bij iedere mens gebeuren?

Moet ik naar de kerk?

Iedereen is allergisch voor het woord 'moeten'. Maar iedereen die even nadenkt zal moeten toegeven, dat juist zoals in iedere relatie een houding van vrijblijvendheid niet mogelijk is, als je oprecht gelovig wilt zijn. Dan zeg je: "De deelname aan de zondagse vieringen hoort erbij."

Dr.Hub Schnackers, em.